Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Διαδικασία - Φωτοβολταϊκά Πάρκα

Η προστασία του περιβάλλοντος, η εκτεταμένη χρήση της ενέργειας αλλά και η εξάρτηση της Ελλάδας από την εισαγωγή της δημιουργούν επιτακτική την ανάγκη για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στην κεντρική σκηνή του αναπτυξιακού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας έχει λάβει ηγετική θέση σε αυτήν την προσπάθεια από τη στιγμή που αυτή η πηγή ενέργειας υπόσχεται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Θεωρείται μάλιστα από πολλούς ένας βιομηχανικός τομέας ύπο εξέλιξη.


Με την υπογραφή του νόμου 3468 “Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές” τον Ιούνιο του 2006 από την Ελληνική Κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον για επένδυση σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα, αγορά η οποία υπολογίζεται να φτάσει σε αξία τα € 4 δις τα επόμενα 10 χρόνια. Ο εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, καθορίζεται σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020. Ο αντίστοιχος εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% μέχρι το 2020 (με συνολικό στόχο μέχρι το 2020 τα 700 MW).Η Ελλάδα βρίσκεται στο 8% σήμερα.

Οι προνομιακές τιμές αγοράς της ενέργειας από τη ΔΕΗ καθώς και οι φυσικές ιδιότητες (ηλιοφάνεια) της Ελλάδας καθιστούν την επένδυση αυτή πολύ ελκυστική, την ίδια στιγμή όμως αρνητικοί παράγοντες όπως η γραφειοκρατία και οι αρκετές ασάφειες του θεσμικού πλαισίου απειλούν την ανάπτυξη της αγοράς.
Για το λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πριν αποφασίσει κάποιος να επενδύσει στη δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων να γνωρίζει με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω 11 σημεία:

1) Καταλληλότητα Οικοπέδου
Εξαρτάται από την τοποθεσία, την έκταση και τη χρήση του οικοπέδου. Απαραίτητη είναι η συμβουλή ενός περιβαλλοντολόγου.


2) Βιωσιμότητα Επένδυσης

Σημαντικός παράγοντας για να προχωρήσει κανείς στην υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου στα Φωτοβολταϊκά Πάρκα είναι μια σωστή προμελέτη βιωσιμότητας του πλάνου. Για το λόγο αυτό μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή σωστών συνεργατών αλλά και ικανών συμβούλων.


3) Σύσταση κατάλληλης εταιρείας
Η εταιρεία αν δεν υφίσταται πρέπει να συσταθεί αν θέλει κάποιος να υπαχθεί στον Αναπτυξιακό με σκοπό την Παραγωγή και Πώληση Ενέργειας. Αν υφίσταται πρέπει να συμπεριλάβει στο Καταστατικό της ως σκοπό και αντικείμενο και την Παραγωγή και Πώληση Ενέργειας. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με Λογιστή και Δικηγόρο.


4) Αδειοδοτήσεις και Εξαιρέσεις από τη ΡΑΕ(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
Η ΡΑΕ ορίζει ότι για έργο μεγέθους μικρότερο των 150 KW δεν απαιτείται Άδεια Παραγωγής αλλά αίτηση για Απαλλαγή, δηλαδή για Εξαίρεση από αυτή. Για έργο μεγέθους μεγαλύτερο των 150 KW απαιτείται αίτηση για Άδεια Παραγωγής. Η διαδικασία και ο χρόνος ανάλογα με την περίπτωση (Αίτηση Εξαίρεσης ή Αίτηση Αδείας) διαφέρουν σημαντικά. Για έργο μικρότερο των 20 KW δεν απαιτείται άδεια παραγωγής, ούτε εξαίρεση από αυτή. Απαραίτητη είναι η επιλογή κατάλληλου συμβούλου για αυτά τα θέματα.


5) Γνωμοδοτήσεις από άλλες Υπηρεσίες και Περιφέρεια
Απαραίτητες είναι οι γνωμοδοτήσεις άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. αρχαιολογική υπηρεσία, δασαρχείο κ.α.. Επίσης για έργα μεγαλύτερα των 20 KW απαιτείται η έγκριση από την Περιφέρεια. Για τις ανάγκες της Περιφέρειας και για έργα μέχρι 150 KW απαιτείται Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ για μεγαλύτερα Μελέτη.


6) Όροι Σύνδεσης με ΔΕΗ
Μεγάλη σημασία πρέπει επίσης να δοθεί στην εξασφάλιση ότι αφού το Φωτοβολταϊκό Πάρκο υλοποιηθεί θα μπορέσει να συνδεθεί με το Δίκτυο της ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εγκατάσταση της ΔΕΗ σε κοντινή απόσταση από αυτό. Αφού πληρείται αυτή η προϋπόθεση πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Προμηθευτή και Εγκαταστάτη ότι το έργο θα λειτουργήσει.


7) Επιλογή Συμβούλου για Σύνταξη Μελέτης και Υποβολής στον Αναπτυξιακό ή άλλα Επενδυτικά Προγράμματα
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή κατάλληλου συνεργάτη ο οποίος να μπορεί να συμβουλεύσει, να συντάξει, να υποβάλλει, να παρακολουθήσει και να διαχειριστεί την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.


8) Πολεοδομική Άδεια ή Άδεια Κλίμακας Μικρών Εργασιών (Εγκατάσταση σε στέγη ή οίκημα, ενδέχεται και σε οικόπεδο)
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση εγκατάστασης σε στέγη ή οίκημα απαραίτητη είναι η άδεια από την πολεοδομία. Επίσης υπολογίζεται και η δημιουργία χωροταξικού σχεδίου το οποίο έχει συνταχθεί μεν αλλά είναι στο στάδιο συζήτησης. Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να αφορά και τα οικόπεδα.


9) Γνώση των απαραίτητων χρηματοδοτικών μοντέλων για την υλοποίηση του έργου (Ιδία Συμμετοχή, Τράπεζες, Αναπτυξιακός – Επενδυτικά Προγράμματα)
Το 25% της επένδυσης θα καλυφθεί με Ίδια Κεφάλαια, ένα % με δανεισμό και το υπόλοιπο % με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό ή άλλα Επενδυτικά Προγράμματα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην επιλογή συμβούλου για τη σύνταξη μελέτης για την Υποβολή Πρότασης στον Αναπτυξιακό καθώς επίσης και η εξασφάλιση μέσω Χρηματοοικονομικού Συμβούλου Βραχυπρόθεσμου και Μακροπρόθεσμου Τραπεζικού Δανεισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η ύπαρξη της Ίδιας Συμμετοχής.


10) Επιλογή Εξοπλισμού, Προμηθευτή και Εγκαταστάτη
Η επιλογή εξοπλισμού, προμηθευτή και εγκαταστάτη πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή καθώς λίγες εταιρείες σήμερα στην Ελλάδα κατέχουν την τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο.


11) Ασφάλιση Επένδυσης
Είναι καλό να υπάρξει ασφάλιση του έργου για περιπτώσεις ζημιών και απώλειας εισοδήματος. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή κατάλληλου ασφαλιστικού συμβούλου.






Το άρθρο αναρτήθηκε στην σελίδα :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου