Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κάντο όπως οι Πορτογάλοι : Πολύχρωμες ομπρέλες στις γειτονιές !

Επιτέλους μια αισιόδοξη ιδέα ! Μια ομάδα καλλιτεχνών στην μικρή πόλη Αγιουέδα της Πορτογαλίας εμπνεύστηκε έναν απλό, πολύχρωμο, τρόπο για να δροσίσει τα σοκάκια τις καυτές ώρες του καλοκαιριού και να φτιάξει τη μέρα των κατοίκων.
Έξι χρόνια πριν, όταν η Πορτογαλία αντιμετώπιζε τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της τα τελευταία 60 χρόνια, τα παγκόσμια media έστρεψαν την προσοχή τους στην πόλη Αγιουέδα για έναν δυσάρεστο λόγο: τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Σήμερα, όμως, η παγκόσμια κοινότητα χαμογελά στη θέα των δρόμων της που έχουν μεταμορφωθεί σε έργα τέχνης χάρη στις δεκάδες ζωηρά πολύχρωμες ομπρέλες οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχεις τρυπώσει στις σελίδες ενός παραμυθιού.
Το ντους χρωμάτων προσφέρει σκιά στα σοκάκια της Αγιουέδα και αφορμή για χαμόγελα στους κατοίκους της. Η εγκατάσταση των ιπτάμενων ομπρελών ήταν μια πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου, με την ευκαιρία ενός φεστιβάλ τέχνης που ονομάζεται Agitagueda.
Οι ομπρέλες αιωρούνται πιασμένες από τα κτίρια με γερά καλώδια και ήταν η πιο ευχάριστη κι αισιόδοξη έμπνευση του καλοκαιριού για τους Πορτογάλους αλλά και τους τουρίστες της μικρής πόλης.
«Το περπάτημα κάτω από αυτόν τον πολύχρωμο ουρανό μου θύμισε την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ήταν κάτι το εντελώς απροσδόκητο που με έκανε να χαμογελάσω. Αργότερα σκεφτόμουν για πολλές ώρες πώς κάτι τόσο απλό σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και πώς έχει τέτοιο αντίκτυπο σε τόσους πολλούς ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια εκπαιδευτικός, Πατρίσια Αλμέιντα, η οποία ξύπνησε στην καρδιά ενός έργου τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου