Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Δικαιώματα των Παιδιών .. πιο επίκαιρα απο ποτέ !

γράφει ο Κωστής Δημητρόγλου


Αυτό που ξεχνάμε όλοι μας, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς στους οποίους ζούμε είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποια είναι, που ζουν, τι κάνουν οι γονείς τους, τι γλώσσα μιλάνε, ποια είναι η θρησκεία τους, αν είναι αγόρια ή κορίτσια, ποιες είναι οι παραδόσεις τους, αν έχουν κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσια ή φτωχά.

Το κράτος έχει ευθύνη να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά αυτά προστατεύονται. Πρέπει να βοηθήσει κάθε οικογένειά ώστε να προστατεύει αυτά τα δικαιώματά και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν πλήρως.
Στα δικαιώματα των παιδιών αναφέρεται επίσης και το εξής:
‘Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τι συνέπειες θα έχουν αυτές τους οι αποφάσεις για τα παιδιά.’

Αλήθεια, σκέφτηκε άραγε κανένας τι συνέπειες έχουν όλες αυτές οι αποφάσεις που παίρνουμε αυτόν τον καιρό για τα παιδιά; Αυτό βέβαια και μεγάλο και άλλο θέμα είναι για αυτό θα το συζητήσουμε άλλη φορά απλά ήθελα να σας βάλω φιτίλια και να το σκεφτείτε…
Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους! Οι ενήλικες πρέπει να ξέρουμε γι' αυτά τα δικαιώματα (όπως και για τα δικά μας που παραβιάζονται καθημερινά) και να βοηθήσουμε και τα παιδιά να τα μάθουν επίσης.
Αν δεν τα γνωρίζουμε, δεν θα ξέρουμε ότι παραβιάζονται !




* Ο Κωστής Δημητρόγλου είναι απόφοιτος Νηπιαγωγός του Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου