Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Παραμονή στη πόλη- επιστροφή στο χωριό : Σημειώσατε 2

γράφει για το blog η Μαρία Παπουτσή

...Και το όνομα αυτού: Περιστερά!Οι νέοι σήμερα ξέρουν να αναγνωρίζουν τα προτερήματα ενός τόπου ,πόσο μάλλον να επιλέγουν την παραμονή τους σε αυτόν.Ανατροπή δεδομένων,αλλαγή νοοτροπίας ή μήπως εναλλακτική λύση;Ό,τι και αν σημαίνει,είναι πλέον γεγονός και οι νέοι του 2011 έχουν κάθε λόγο να οδηγούνται προς τα εκεί.Οι εποχές έχουν αλλάξει και μας έχουν κατευθύνει στην αναζήτηση των ιδανικότερων πλέον επιλογών,μία εκ των οποίων φαντάζει πλέον και η επιστροφή μας στο χωριό.Ξεχασμένο το χωριό δεν ήταν ποτέ από τους μόνιμους κατοίκους του.Σήμερα κατέχει επάξια μία θέση στο δήμο Θέρμης και διαθέτει πολλές προυποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη ,καθώς αποτελεί μία ιδανική περιοχή για παραμονή.

Η γενιά μας έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τα οφέλη ενός τέτοιου μέρους,εξ ου και η επιστροφή σε αυτό.Περπατώντας στην Περιστερά θα συναντήσει κανείς όλες τις ηλικίες ,αλλά θα αναρωτηθεί κυρίως για τους νέους.Τί μπορεί να κάνουν οι νέοι σε ένα χωριό;Με τί μπορεί να ασχολούνται και πώς διαχειρίζονται τον ελεύθερό τους χρόνο;Η γη σε συνδιασμό με την υπέροχη ομορφιά της και τα πλεονεκτήματά της αποτελεί μία από τις επιλογές των νέων,καθώς και η κτηνοτροφία,όπως και η πολιτιστική οδός που το τελευταίο διάστημα όλο και διευρύνει τους ορίζοντές της.Μικρά βήματα κάθε φορά οδηγούν σε ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.Αυτή τη στιγμή λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος με μαθήματα ζωγραφικής,μουσικής,αγιογραφίας,γλυπτικής,παραδοσιακών χορών,γιόγκα και εργαστήρι κοσμήματος.Επίσης κάθε εβδομάδα γίνεται προβολή ταινιών.

Οι νέοι δείχνουν ευαισθητοποιημένοι στην προσπάθεια και καλούνται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες καθώς και να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στον ομαδικό αυτό στόχο που προωθεί την επιστροφή στο χωριό και την αυτάρκειά τους, υιοθετώντας το ‘κυνήγι’ της ευτυχίας και όχι των υλικών αγαθών.Διασχίζοντας τα στενά δρομάκια,τα γεμάτα φύση μονοπάτια και τους ανθισμένους κήπους ,καταλαβαίνει κανείς γιατί το χαμόγελο δε φεύγει και τόσο εύκολα στους νέους της Περιστεράς.Είναι πίσω στο σπίτι τους.



Ποια όμως είναι η Περιστερά ;



Όπως γράφει ο Δ.Δανιηλίδης δημοσιογράφος της Καθημερινής :
Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η μικρή κεντρική πλατεία του χωριού «Μάνα» με τον πλάτανο, το καφενεδάκι του '50 και τη βρύση-πηγή αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της Περιστεράς του χθες. Πάνω ακριβώς από την πλατεία δεσπόζει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελεί το καθολικό της παλιάς Μονής Περιστερών του 870 μ.Χ. Τα γύρω στενά με τα ασπρισμένα σπίτια και την πέτρα αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για περίπατο τμήματα του χωριού. Πάνω από το ναό υπάρχει μια δεύτερη πλατεία, ιδανικό σημείο εκκίνησης για πεζοπορία. Από εδώ περπατήσαμε ένα βατό, ανηφορικό δασωμένο μονοπάτι, το οποίο μας έβγαλε, έπειτα από περίπου 300 μ., στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Κινούμενοι ανατολικά για περίπου 300 μ. ακόμη, βγήκαμε σε ένα ύψωμα με κιόσκι, στη θέση «Στης Πέρδικας τα σπίτια». Από εδώ τα βλέπεις όλα: τον κάμπο του Ανθεμούντα, την κορυφή του Χορτιάτη, όλο τον Θερμαϊκό. Ιδανικό σημείο για να αποχαιρετήσει κανείς την ημέρα, απολαμβάνοντας ένα ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου