Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Goodmorning London !

Χιλιάδες αθλητές έφυγαν από την λαμπερή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με όνειρο την υπέρτατη διάκριση, την ύψιστη τιμή για το εθνόσημο, τη μεγάλη δικαίωση: ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Καλή Επιτυχία! Δισεκατομμύρια μάτια στράφηκαν στο Λονδίνο και την εκκίνηση των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής και παρότι δεν συμφωνούν όλοι για το αν η Βρετανία ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της με αυτό που μας προσέφερε στην Τελετή Έναρξης, δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι ήταν μια ξεχωριστή βραδιά στην τετραετία που κλείνει τον κύκλο της.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης υπέγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ και έφερε τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» (Isles of Wonder). Το κόστος της ανέρχεται στα 27 εκατ. λίρες και φιλοδοξούσε να παρουσίασει την ιστορία, τον χαρακτήρα και την συμβολή των Βρετανών στα παγκόσμια δρώμενα στο πέρασμα των αιώνων…
Η τελετή ξεκίνησε με τον ήχο της μεγαλύτερης, αρμονικά συντονισμένης, καμπάνας στον κόσμο, που σφυρηλατήθηκε πριν από 442 και το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου πλημμύρισε μουσικές, χρώματα και χαμόγελα.
Η αρένα του σταδίου μετατράπηκε σε μία τεράστια φάρμα που μας ταξίδεψε στην διαδικασία μετάβασης των Βρετανικών νήσων από την αγροτική εποχή στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης με εργάτες και αστούς να πλημμυρίζουν την αρένα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των πολέμων ενώ οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι ενώθηκαν στον αέρα σχηματίζοντας μια χρυσή βροχή.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο γυρισμένο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τον Ντάνιελ Γκρεγκ ως Τζέιμς Μποντ να παραλαμβάνει την Βρετανή μονάρχη και να καταφθάνουν με «ελικόπτερο» στον αγωνιστικό χώρο ενώ τη φλόγα έφερνε στο στάδιο με ταχύπλοο ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Αμέσως μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Βρετανίας, το στάδιο έγινε ένα τεράστιο νοσοκομείο, με πραγματικούς υπαλλήλους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το NHS, για να τιμήσει τους βρετανικούς θεσμούς.
Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση του «Πίτερ Παν» από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργό του Χάρι Πότερ, ενώ τους «κακούς ήρωες» όπως τον Λόρδο Βόλντεμορτ και την Κρουέλα ΝτεΒίλ, έδιωξαν δεκάδες Μέρι Πόπινς που προσγειώθηκαν στο στάδιο.
Την έκπληξη έκανε ο Ρόουαν Άτκινσον, ο θρυλικός Mr. Bean, ο οποίος έπαιξε στο αρμόνιο τους δρόμους της φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου και σατίρισε την πιο γνωστή ταινία για τον αθλητισμό της Βρετανίας, αποδεικνύοντας το μεγαλείο του φλεγματικού βρετανικού αυτοσαρκασμού.
Κι όταν έφτασε η ώρα για την παρέλαση των αθλητών (αφού ακούσαμε πραγματικά πολύ μουσική), πρώτος στο στάδιο μπήκε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης με τους Έλληνες διεθνείς…
Κι όταν ο πέντε φορές χρυσός Ολυμπιονίκης -σε συνεχόμενες μάλιστα διοργανώσεις- της κωπηλασίας, ο σπουδαίος Στιβ Ρεντγκρέιβ παρέλαβε την φλόγα από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και την παρέδωσε στη νέα γενιά του βρετανικού αθλητισμού που άναψε τον βωμό των Αγώνων, ολόκληρη η υφήλιος ρίγησε από συγκίνηση. Το φινάλε και το σποτ της βασίλισσας με τον Τζέιμς Μποντ ήταν ίσως η καλύτερη έμπνευση των διοργανωτών που προσπάθησαν πολύ (ίσως πάρα πολύ) να εντυπωσιάσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου